Vilma – Cirkus i skolan Funktionsvariationer 2020

VILMA*

Vilma är ett barn som tidigare inte tagit så mycket plats i klassen under cirkuslektionerna. Hon har deltagit aktivt sen Cirkus Unik kom till skolan första gången, men det har alltid varit som om något håller henne tillbaka. Hon uppträder som om hon är lite rädd för övningarna vi gör och hennes vän talar ofta i hennes ställe. Vissa hade kanske bara kallat henne för blyg, men under vårterminen 2020 har vi fått äran att se en annan Vilma som är stark, modig och som älskar cirkus.

 

Vi kom tillbaka till skolan under vårterminen efter att ha haft uppehåll under hösten. Barnen var överlyckliga att få ha cirkus på schemat igen! Den här gången hade klasslärarna valt att dela upp barnen i mindre grupper som var utformade så att gruppdynamiken skulle bli bästa möjliga. Vi kunde direkt se resultat av uppdelningarna och lektionerna var väldigt lugna.

Den här gången hade Vilma börjat en ny årskurs med nya konstellationer både i klassen och på cirkuslektionerna. När veckorna gick kunde vi märka att hon vågade ta mer plats och hon hade hittat ett nytt favoritmoment; luftakrobatik på trapets. Så fort Vilma kom in i gymnastiksalen ville hon börja öva på trapetsen. Hon kämpade hårt och på bara några få lektioner hade hon klarat av många nya övningar. Hon klagade aldrig på att övningarna var svåra utan verkade uppskatta att vi utmanade henne. Vi uppmuntrade hennes nya glöd och lät henne lägga extra mycket tid på att öva luftakrobatik. Vi upplevde att Vilma behövde få lite extra uppmärksamheten från oss pedagoger för att hon skulle kunna ta sin plats fullt ut. Ganska snabbt började Vilma uttrycka att hon inte tyckte att den lilla cirkusträningen hon fick i skolan var tillräcklig, hon ville träna mer cirkus eftersom hon uppenbarligen hade hittat “sin grej”. Nu har Vilma anmält sig till Cirkus Uniks egna cirkusskola för att kunna träna luftakrobatik regelbundet. 

 

Som cirkuspedagog har det varit väldigt kul att se det här barnets utveckling och jag upplever det som att cirkusen har hjälpt Vilma att hitta sin styrka. Det är så viktigt för ett barn att få känna att en har “sin grej” som är ens egen och cirkusen blev Vilmas grej. Hon valde den inte för att göra detsamma som sina vänner utan för att hon hittade ett eget intresse för det. Det känns fint att Cirkus Unik hade möjligheten tack vare finansiellt stöd från Erik och Lily Philipsons Minnesfond att komma tillbaka till Kannebäcksskolan så att Vilma fick chansen att hitta “sin grej”.

*Vilma är ett fiktivt namn.

DELA:
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Följ oss på Facebook
Arkiv